Type and press Enter.

Spionen der startede Café kulturen

Et hemmelig polsk historie

Jerzy Kulczycki var ikke kun den allerførste, der åbnede en café i Wien, han var også den første person, der spurgte, om der skulle mælk i kaffen. Han blev en internationalt anerkendt figur i cafékulturen, fordi han var manden som startede cafe kulturen som vi kender i dag.

Jerzy Franciszek Kulczycki (a.k.a. Georg Franz Kolschitzky) var en polsk adelsmand, født i byen Sambor i dagens Ukraine. Han levede et liv som soldat og spion. I en artikel skriver Jerzy S. Kulczycki, en polsk historiker og også en slægtning til Jerzy Franciszek. Polens historie kan være kompliceret, hvilket nogle gange gør det ret svært at fortælle, hvad der virkelig foregik på nogle af landets mest berømte malerier.

Kulczycki i tyrkisk påklædning, foto: Wikipedia
(a.k.a. Georg Franz Kolschitzky)

Han tog eksamen fra Sambor sogneskole, men var ikke blandt de, der arver familiegods, da han blev militærmand. Det var meget muligt, at han tjente under Jan Sobieski, den daværende kommende konge. Han deltog i polske militære interventioner i Bukovina og Moldavien. På det tidspunkt lærte J. F. Kulczycki allerede at tale Vlach (rumænsk), tyrkisk og også ungarsk.

Man ved meget lidt om de tidlige stadier af hans liv. Nogle hævder, at han blev taget til fange som polsk soldat af osmanniske tropper og var krigsfange i to år, hvilket ville forklare, hvordan han lærte det tyrkiske sprog og deres kultur så godt at kende. Andre protesterer og hævder, at Kulczycki i virkeligheden var en serber, der kun udgav sig for at være en polak. Men dette bliver dog hurtigt udelukket, i betragtning af at Kulczyckis polske slægt personligt er blevet sporet tilbage af de polske historiker.

Der er dog ingen tvivl om, at Kulczycki i 1660 befandt sig i Wien. Hans beherskelse af tyrkiske og ungarske sprog sikrede ham et job hos Oriental Company, en østrigsk handelsorganisation, der gjorde forretninger med Østen. Derfor fik han et arbejde som oversætter i Beograd. Tre år senere fungerede han allerede som østrigsk diplomatisk kurer og oversætter i Istanbul i Osmannerriget. Kulczycki blev bedt om at udspionere det tyrkiske militær, og i 1680 vendte Kulczycki tilbage til Wien, hvor han forelagde statsmyndighederne en skriftlig rapport, hvori han informerede dem om, at Tyrkiet forberedte sig på en krig mod Østrig.

‘Sobieski at Vienna’ af Jan Matejko.
Jerzy Franciszek Kulczycki er afbildet i øverste venstre hjørne, 1883, foto: Wikipedia

Den 13. august 1683, under den femte uge af Wiens belejring af den store tyrkiske hær, sneg Kulczycki sig sammen med sin tjener Jan Michałowicz ud af byen om natten. De flygtede ikke, tværtimod udførte Kulczycki en hemmelig mission for daværende chef for byens forsvar, greven Stahremberg. Udklædt som tyrkiske soldater og ved hjælp af Kulczyckis ekspertviden om det tyrkiske sprog og kultur lykkedes det de to at passere gennem angribernes lejr ubemærket.

Den kendte tyske forfatter Eberhard Happel beskrev passagen i sin bog fra 1688 Thesaurus Exoticorum (Encyclopedia of Exotics):
Da det begyndte at skumre lidt, foldede et endeløst hav af tyrkiske telte sig ud for hans øjne. Synet fik ham til at spekulere på, hvilken rute han skulle vælge for at passere gennem lejren. Ikke desto mindre fortsatte han sammen med sin kammerat, og for at aflede enhver mistanke fra tyrkernes side, der red forbi dem, sang han lystige sange på deres sprog.

Polakkerne nåede til sidst frem til den øverstkommanderende for de østrigske styrker, hertugen af Lorraine Karl V, som de præsenterede for breve fra wienske embedsmænd og informerede om byens desperate situation: manglen på ammunition og sygdomme, der spredes blandt bybefolkningen. De delte også efterretning om den osmanniske lejr, de havde set under deres rejse. De to polske budbringere vendte derefter tilbage til den belejrede by med samme trick som før, for at bringe besked fra hertugen om, at redning var på vej.

Den nyhed som de gav øgede krigernes moral lige nok til, at de kunne holde ud indtil det berømte slag om Wien den 12. september 1683, hvor en koalition af internationale styrker ledet af den polske kong Jan III Sobieski vandt en sejr mod tyrkerne og reddede byen. Kulczyckis efterretning om tyrkernes positioner spillede højst sandsynligt en vigtig rolle i denne triumf.

Belønnet med mad til kameler

Østrigerne belønnede Kulczycki for hans mod. Han fik et hus i Leopoldstadt og en pæn sum penge. Men det, han gerne ville, var noget helt andet, efter en del anstrengelser fra hans side fik han lov til at drive et kaffehus. På det tidspunkt må Kulczyckis idé om at åbne en café have virket ret underlig, da der kun var en håndfuld sådanne etablissementer spredt rundt i Europa, og kaffe var ikke den populære drik, den er i dag.
Da Kulczycki havde været i Istanbul før krigen, opdagede han den lokale kaffekultur, som var meget ældre og langt mere udviklet end i andre europæiske lande. Polakken havde set potentialet i den dampende sorte drik. Der var også en anden nøglefaktor i spil: han var i besiddelse af en enorm mængde friske kaffebønner. Vinderne af slaget havde sammen med andet bytte fra fjendens lejr beslaglagt hvad der siges i historie bøgerne 500 sække med kaffebønner, som tyrkerne havde taget med sig for at holde sig selv på vagt under kampen. Men sejrherrerne kunne ikke genkende bønnerne for, hvad de var, idet de antog, at de kunne være en slags mad til kameler. Kulczycki, der var godt klar over deres værd, formåede at tage masser af dem selv.

Efter sejren tilkaldte kong Jan III Sobieski ham tilsyneladende for at belønne ham for hans indsats, så han kunne tage alt, hvad han ville, fra det bytte, de havde vundet. Til stor forbløffelse for de tilstedeværende valgte Kulczycki, hvad der så ud til at være det næsten værdiløse kamelfoder, altså kaffebønnerne.

Åbning af Blue Bottle

Udstyret med de kaffebønner fra slaget og viden om, hvad man skal stille op med dem, åbnede Kulczycki den første café i Wien. Eller gjorde han det? I nogle kilder vil du opdage, at den første wienercafé faktisk blev åbnet af en armenier ved navn Johannes Diodato, to år efter slaget. Denne version af begivenhederne blev foreslået af den østrigske historiker Karl Teply i begyndelsen af 1980’erne.

Så igen hævder den østrigske piarist Gottfried Uhlich i sin bog Geschichte der Zweyten Türkischen Belagerung Wiens fra 1783 (Historien om den anden tyrkiske belejring af Wien), at det faktisk var polakken, der var først. Selvom denne beretning blev anklaget for at være falsk af Karl Teply i 1980, blev den senere understøttet af resultaterne af Jerzy S. Kulczycki, som brugte sit familiearkiv til at undersøge emnet og udgav en detaljeret artikel om det i 2007 med titlen Prawdziwa Legenda Wiedeńskiej Wiktorii (Den sande legende om den wienske sejr).

Et historisk maleri, der viser the blue bottle, foto: Wikipedia

Hvad vi med sikkerhed kan sige er, at Kulczycki åbnede en af de allerførste caféer i Wien. At han åbnede et populært kaffehus i byen er hævet over enhver tvivl. I lang tid var et af husene på Singerstrasse endda udsmykket med en plakette, hvor der stod ‘Her i 1683 åbnede Kulczycki det første kaffehus i Wien’.

Hans nye kaffeforretning skiftede adresse, og det var først efter nogen tid, at den genåbnede på 624 Schlossergasse under det berømte navn The Blue Bottle. Navnet var et tip af hatten til hans anden kone, Leopoldina Meyer. Angiveligt før de to blev gift, havde hun plejet Kulczycki tilbage til helbred, efter at han var blevet såret i forsvaret af byen ved hjælp af en medicin opbevaret i en blå flaske.

Stedet blev hurtigt populært og blev frekventeret af wieneraristokrater som selveste grev Stahremberg. For at more sine gæster ville Kulczycki hilse på dem iført et tyrkisk tøj, og for at få kaffens smag til deres smag, tilføjede han mælk og sukker. Den uændrede smag var lidt for syrlig til den østrigske gane. Kulczycki anses for at være den første til at blande de sorte og hvide drikke og er tilsyneladende den, der opfandt den klassiske wienerdrik Wiener Melange, en kaffedrik, der ligner cappuccino. Nogle hævder endda, at han overbeviste en lokal konditor til at lave The Blue Bottle gæster en specielle halvmåneformede ruller til minde om sejren over osmannerne, som senere udviklede sig til den franske croissant!

På trods af kontroverserne om, hvis café faktisk var den første, der blev etableret i Wien, anerkender selv den officielle hjemmeside for byen Wien Kulczyckis bidrag til udviklingen af byens rige kaffehuskultur.

Kulczyckis statue i Wien, foto: Wikipedia