Type and press Enter.

Turkish Coffee

KAFFENS EVENTYR BEGYNDER MED TYRKISK KAFFE,
“Turkish Coffee” er kendt som verdens første brygnings metode indenfor kaffe.

HAKEM OG ŞEMS

Der er to forskellige historier som kommer frem, når man snakker om hvordan kaffen kom til Det Osmanniske Rige.

Den første er, at Hakem fra Aleppo og Şems fra Damaskus bragte tyrkisk kaffe til Istanbul i 1554. De åbnede en kaffebar i Tahtakale (en bydel i Istanbul) og begyndte at sælge kaffe. Kaffebaren fik plads i historien som den første kendte kaffebar i verden, og kaffen blev en vigtig drik, og fik en plads i paladsets køkken og i folks hjem i det osmanniske imperium.

I årene 1554-1555, under Kanuni-perioden, blev det første kaffehus åbnet i Tahtakale, Istanbul

ÖZDEMIR PASHA

Özdemir Pasha var en mamluk-general for det osmanniske rige, af Kumyk-afstamning, og ifølge en anden historie bragte Özdemir Pasha, daværende Yemens guvernør i 1517, kaffen til Istanbul. Han var så imponeret, og elskede smagen af kaffe, så han besluttede at servere den til Sultan Süleyman, den storslåede, som også forelskede sig i drikkevaren, og dermed begyndte fødslen af tyrkisk kaffe. Kaffen som Özdemir Pasha medbragt fra Yemen fik en vigtig plads i paladset.

Özdemir Pasha

Tyrkisk kaffe fik en vigtig plads på osmannisk jord, og den krydsede grænser og spredte sig over hele verden af venetianske købmænd i 1615 og Marseillaise købmænd 1650 mod Europa.

Men grunden til, at den oprindeligt tyrkiske kaffe slog rod i Europa, var belejringen af Wien. Østrigerne blev introduceret til kaffe takket være den osmanniske hærs belejring af Wien i 1683. Efter hæren trak sig tilbage fra Wiens porte, efterlod den osmanniske hær omkring 500 sække kaffe. Disse sække med kaffe skulle faktisk hældes i Donau, fordi wienersoldaterne troede, det var kamelfoder.

Det osmanniske hær ved Wien

Men Jerzy Franciszek Kulczycki (a.k.a. Georg Franz Kolschitzky), en polsk agent fra Østrig, som var bekendt med den tyrkiske kultur, åbnede en kaffebar i Wien med disse kaffebønner og spredte dermed hurtigt den tyrkiske kaffekultur mod vest og indtog en vigtig plads i historien.

SPIONEN SOM STARTEDE CAFE KULTUREN: Jerzy Franciszek Kulczycki (a.k.a. Georg Franz Kolschitzky)

Tilberedning

Tyrkisk kaffe blev tilberedt i disse år, ved at rå kaffebønner blev ristet og derefter malet fint, som derefter blev kogt i kaffedåser over kul eller brænde og serveret. Tyrkisk kaffe har beholdt sin form, som vi indtager den i dag, samme ristningstemperatur, tilberedning og vanding. I dag bruger man Cezve (navnet på en lille kande, som udelukkende bruges til tyrkisk kaffe) i stedet for kaffedåser. Metoden til at brygge tyrkisk kaffe bruger ingen filtre af nogen art. Under brygningen bringes kaffen i kog temperatur, hvor man derefter tilsætter kaffen, og når brygningsprocessen afsluttes hældes det i en lille kop. Man serverer desuden også Turkish Delight ved siden drikken, for at få noget til det søde tand, og et glas vand for at skylle munden.